“Wereldwijd hebben mensen het idee dat keihard feestvieren en drugs gebruiken er gewoon bij hoort”

Drugs zijn populair in Nederland en dat is te merken. Op elk denkbaar festival wordt wel een pilletje ‘gepopt’ en de gevolgen zijn merkbaar. Zo is het gedumpte drugsafval het laatste jaar verdubbeld en zit er tegenwoordig in een pilletje XTC meer dan 160 mg MDMA. Ook is het aantal verslaafde mensen gestegen naar een nieuw level. Zo zijn er in Nederland 1,5 miljoen mensen verslaafd aan drugs. Peggy-Sue Figueira, CEO van haar eigen verslavingsinstelling, vindt het populaire drugsgebruik een slechte trend en vertelt waarom.

Peggy-Sue is bekend van populaire  RTL-programma’s zoals ‘Verslaafd!’ en ‘Het Rotterdam project’, waar ze optreed als verslavingsdeskundige en mensen het rechte pad op helpt met haar expertise over drugs en verslavingen. Figueira werkt al 8 jaar in de verslavingszorg. Ook heeft ze haar eigen verslavingsinstelling in Nederland.  Peggy-Sue merkt ook dat er steeds meer jongeren in haar kliniek verschijnen. “De essentie is dat het stigma doorbroken moet worden zodat verslaving beter in kaart gebracht kan worden – en zodat mensen eerder hulp zoeken. Ik heb sinds 2013 een Interventie en bemiddeling organisatie en sinds vorig jaar een WTZI verslavingsinstelling met dagbehandeling in Nederland. We zijn bezig met een tweede vestiging in Nederland een kliniek bij de Biesbosch, waar ook ten minste 50% van de patiënten jongeren zullen zijn. De populariteit van drugs in z’n algemeen is zorgwekkend en de hoeveelheid drugs wat jongeren gebruiken is buiten alle proporties.”

Zelf heeft Figueira nog nooit een pilletje gedaan. “Ik zelf ben nooit echt in aanraking gekomen met de drug XTC, maar bij bijna elke interventie die we doen, en waar we middelen vinden en meenemen is dat altijd XTC of MDMA. Bijna iedere verslaafde die wij behandelen is in aanraking gekomen met Ecstasy. Tot nu toe heb ik nooit iemand meegemaakt die verslaafde is aan XTC aan zich – maar wel mensen die verslaafd zijn, die ook Ecstasy gebruiken – en soms zelfs daaraan overlijden.”  Vertelt ze. De gevaren van de drug worden volgens Peggy-Sue ook vaak onderschat: “XTC en MDMA is zowel gevaarlijk vanwege uitdroging en vanwege wat er in de hersenen gebeurt met serotoninelevels. Ook is het gevaarlijk in combinatie met andere middelen: te veel te lang en zonder hydratatie en soms met andere drugs zoals alcohol. Laatst zijn goede kennissen van mij hun zoon aan de dood verloren omdat hij opgebrand was van binnen: zijn temperatuur steeg ergens boven 42 graden Celsius. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat Ecstasy zelf als middel misschien niet direct verslavend is, het wel een verslaving “triggert” in het brein. Bij dit middel wordt, net zoals bij veel middelen, tolerantie opgebouwd. De gebruiker heeft steeds meer nodig om een effect te krijgen. Zo lijkt het bij veel van onze ondervraagden. Het gebruik van Ecstasy is bovendien gevaarlijk omdat meer dan 60% van de tijd er geen MDMA in zit maar een vorm van Amfetamine. De pillen worden gemaakt in geheime “labs” door niet als laborant opgeleide criminelen. Waar de hoeveelheden van het actieve ingrediënt bijvoorbeeld elke keer enorm schommelt. Hierdoor is er een mogelijkheid dat de gebruiker komt te overlijden. Er is geen quality control.”

Legaliseren van de drug zodat er een controle komt over de stoffen in de drug, vindt Peggy-Sue echter geen goed idee.  “Legalisering van de drug is voornamelijk gevaarlijk omdat dat het signaal uitgeeft dat drugs gebruiken – XTC of andere vormen van drugs – oké  is. Dat het dus niet is. Daar pleit ik voor, dat het echt anders moet.” 

Hoe moet dat dan? Het begint volgens Figueira al bij de opvoeding van kinderen. “Ik heb steeds vaker het gevoel dat ouders in Nederland te vaak bevriend willen zijn met hun kinderen in plaats van opvoeden. Alles is vaak te amicaal, waardoor ze zaken als drank en drugsgebruik en misbruik niet durven confronteren bij hun kinderen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het licht denken over drugs is wel een probleem. Wereldwijd is het idee dat keihard feestvieren er gewoon bij hoort.”

Peggy-Sue is tenslotte ook actief in het verstrekken van informatie over de negatieve gevolgen van drugs. “Er moet informatie verstrekking zijn en blijven, daar zetten wij ons onder andere voor in. We werken samen met het blad LEF magazine en we spreken waar we uitgenodigd worden. De TV trajecten zijn ook zo begonnen: om mijn kennis te delen. Informeren is vooral zodat de ouders die nu “wegkijken” zich laten informeren en bewust worden van de schade die het veroorzaakt. Ook bijvoorbeeld over wiet. Het is geen softdrug. Het is een harddrug, die psychoses en blijvende schade veroorzaakt. Wij beschouwen alcohol ook als een harddrug.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *